W ostatnich dniach polska scena polityczna została zainteresowana kontrowersjami wokół dotacji z Krajowego Planu Odbudowy (KPO), który miał na celu odbudowę branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej po stratach poniesionych w wyniku pandemii. W centrum zainteresowania znalazła się firma 4Travel, działająca w Małopolsce, która otrzymała dotację w wysokości 138 tys. zł na rozwój działalności.
Prezydent Krakowa, Aleksander Miszalski, stanowczo odrzucił zarzuty dotyczące jego rzekomych powiązań z firmą 4Travel, nazywając wypowiedzi posła Konrada Berkowicza „jawnym kłamstwem”. Miszalski podkreślił, że jego oświadczenie majątkowe jest jawne i nie wykazuje żadnych udziałów w spółce 4Travel ani innych firmach. Dodał, że o przyznaniu dotacji dla 4Travel dowiedział się z mediów, a decyzje o wsparciu zapadały zgodnie z prawem i transparentnymi kryteriami.
Rola Edwarda Szydło w Komisji Oceny Przedsięwzięć
Miszalski wskazał również na obecność Edwarda Szydło, męża byłej premier Beaty Szydło, w Komisji Oceny Przedsięwzięć programu HoReCa w Małopolsce. Zastępca Przewodniczącej w tej komisji był odpowiedzialny za decydowanie o wydaniu prawie 600 mln zł dla firm działających na terenie trzech województw: małopolskiego, podkarpackiego oraz świętokrzyskiego.
Według danych z Krajowego Planu Odbudowy, w ramach wsparcia HoReCa podpisano 3005 umów z przedsiębiorcami, z których każda umowa dotyczy innej firmy. Do końca lipca br. przedsiębiorcom wypłacono 110 mln zł z całkowitej kwoty wsparcia 1,24 mld zł.
Kontrowersje wokół wykorzystania dotacji
Pod koniec ubiegłego tygodnia użytkownicy platformy X zaczęli zamieszczać przykłady firm z branży HoReCa, które otrzymały dotacje z KPO, m.in. na realizację projektów niezwiązanych bezpośrednio z odbudową branży, takich jak najachty, sauny, solaria, wymianę mebli czy zakup wirtualnej strzelnicy. Sprawę zaczęły opisywać również media, a na temat środków KPO dla branży wypowiadali się m.in. politycy na portalach społecznościowych i w mediach.
Wyniki dotychczasowego wsparcia
Jak dotąd, z Krajowego Planu Odbudowy wsparcie otrzymało 3005 firm z branży HoReCa, z których każda otrzymała środki na realizację konkretnych projektów. Całkowita kwota wsparcia wynosi 1,24 mld zł, z czego do końca lipca br. wypłacono 110 mln zł. Pozostaje pytanie, czy te środki są wykorzystywane zgodnie z ich przeznaczeniem i czy przynoszą oczekiwane efekty dla branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej w Polsce.