Close Menu
    Facebook X (Twitter)
    Facebook X (Twitter)
    Plotkosfera.plPlotkosfera.pl
    • Aktualności
    • Plotki i gwiazdy
    • Sport
    Plotkosfera.plPlotkosfera.pl
    Strona główna » Aktualności » Ostrzeżenie przed zatruciem pokarmowym: Salmonella w mrożonych truskawkach

    Ostrzeżenie przed zatruciem pokarmowym: Salmonella w mrożonych truskawkach

    Damian Pośpiech2025-05-22
    Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Lidl
    Lidl

    W ostatnim czasie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w partii mrożonych truskawek sprzedawanych w jednej z popularnych sieci handlowych w Polsce. Produkt, którego dotyczy ostrzeżenie, to Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, o wadze 450 g, z numerem partii 011/04/25 i krajem pochodzenia Egipt. Data najlepszego spożycia produktu to 03.2027.

    Producentem produktu jest Handsman Food Sp. z o.o., z siedzibą w Rogoźnica Kolonia 2a, 21-560 Międzyrzec Podlaski, a wyprodukowany został dla Jeronimo Martins Polska S.A., z siedzibą w Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn. Spożycie wskazanej partii produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego, zwłaszcza w przypadku spożycia produktu bez obrobki cieplnej.

    Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Salmonella może powodować zatrucie pokarmowe, którego objawami są gorączka, bóle brzucha, biegunka i nudności. W ciężkich przypadkach może dojść do zakażenia krwi lub zapalenia otrzewnej.

    Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania produktu z obrotu. Producent oraz dystrybutor zbadali dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella. Jednak, jak podkreśla GIS, niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella.

    Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.

    W 2022 roku w Polsce odnotowano ponad 12 000 przypadków zatrucia pokarmowego, z czego ponad 2 000 przypadków było spowodowanych przez Salmonellę. W tym samym roku Główny Inspektorat Sanitarny wydał ponad 1 500 ostrzeżeń dotyczących żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

    Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, należy przestrzegać zasad higieny i bezpieczeństwa żywności, takich jak:

    * Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach
    * Gotowanie żywności do odpowiedniej temperatury
    * Umywanie rąk przed i po kontakcie z żywnością
    * Używanie czystych narzędzi i powierzchni do przygotowywania żywności

    W przypadku podejrzenia zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem lub powiatowym inspektoratem sanitarnym. Główny Inspektorat Sanitarny zapewnia, że wszystkie ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością są publikowane na stronie internetowej GIS, aby konsumentom było łatwiej uzyskać informacje o potencjalnych zagrożeniach.

    Google News Icon

    Obserwuj nasze artykuły na Google News

    Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Ostatnie WPISY

    Bezpieczeństwo Europy: Szefowa Komisji Europejskiej, Ursula von der Leyen, ostrzega przed rosnącymi zagrożeniami ze strony Rosji. W wywiadzie dla sojuszu medialnego LENA, von der Leyen stwierdziła, że ambicje Rosji sięgają dalej niż Ukraina i że Unia Europejska musi udowodnić swoją zdolność do obrony.

    Pogoda w Polsce: Duże Zróżnicowanie Temperatur

    Astronomiczna Jesień 2025: Czas na Niezapomniane Widowiska

    Jesień w Polsce może okazać się wyjątkowo ciepła, jeśli uwzględnić tendencje klimatyczne z ostatnich lat. Prof. Bogdan Chojnicki, klimatolog z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, uważa, że fale ciepła mogą się powtarzać w najbliższych tygodniach. W rozmowie z PAP naukowiec wskazał, że wrzesień tego roku jest wyraźnie cieplejszy niż w poprzednich latach, a temperatura jest znacznie powyżej normy.

    SOCIAL
    • Facebook
    • X (Twitter)
    WŁAŚCICIEL

    Pol-Media
    Warszawa
    ul. Grzybowska 9
    Polecana witryna: newsnadzis.pl

    RSS
    REDAKCJA

    REDAKTOR NACZELNY:
    Damian Pośpiech

    Przydane Linki
    • Aktualności
    • Autorzy
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin

    Wszystkie prawa zastrzeżone © 2025 Plotkosfera.pl || DropAVIF Media Optimizer - best image optimizer for wordpress webp & avif

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.