Close Menu
    Facebook X (Twitter)
    Facebook X (Twitter)
    Plotkosfera.plPlotkosfera.pl
    • Aktualności
    • Plotki i gwiazdy
    • Sport
    Plotkosfera.plPlotkosfera.pl
    Strona główna » Aktualności » Zatrucie Pokarmowe: Ostrzeżenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej przed Bakteriami Salmonella na Jajach Konsumpcyjnych

    Zatrucie Pokarmowe: Ostrzeżenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej przed Bakteriami Salmonella na Jajach Konsumpcyjnych

    Damian Pośpiech2025-07-03
    Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email

    W ostatnim czasie Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella na skorupkach jaj konsumpcyjnych. Spożycie skażonego produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, może stwarzać ryzyko zatrucia pokarmowego. W związku z tym, Główny Inspektorat Sanitarny podjął działania w celu wycofania produktu z rynku.

    Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego został opublikowany na oficjalnej stronie internetowej, w którym inspektorzy ostrzegają, że szczególnie niebezpieczne jest spożywanie jaj, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Jak podano w komunikacie, „w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj”. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

    Zakład pakowania, w którym wykryto bakterie Salmonella, to Jantex Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Zielnikach, powiat średzki. Numer partii, której dotyczy ostrzeżenie, to PL 30255916 UE. W komunikacie wskazano, że podmiot Jantex Polska Sp. z o.o. w ramach przyjętego systemu HACCP zweryfikował i ustalił, z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne oraz gdzie zostały rozdystrybuowane.

    Działania kontrolne prowadzone przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej mają na celu identyfikację dystrybucji kwestionowanej partii jaj konsumpcyjnych oraz powiadomienie właściwych organów urzędowej kontroli nadzorujących odbiorców tej partii. W zaleceniach dla konsumentów wskazano, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

    Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w 2022 roku odnotowano ponad 10 000 przypadków zatrucia pokarmowego w Polsce, z czego ponad 20% przypadków było spowodowanych bakteriami Salmonella. Państwowa Inspekcja Sanitarna stale monitoruje sytuację sanitarną w kraju i podejmuje działania w celu ochrony zdrowia konsumentów.

    W celu uniknięcia zatrucia pokarmowego, konsumentom zaleca się:

    * Spożywanie tylko jaj, które pochodzą z zaufanych źródeł
    * Przechowywanie jaj w chłodzie, poniżej 4°C
    * Mycie rąk przed i po hanldlu jajami
    * Unikanie spożywania surowych lub niecałkowicie ugotowanych jaj
    * Stosowanie obróbki termicznej jaj przed spożyciem

    Bakterie Salmonella są jednym z najczęstszych czynników etiologicznych zatrucia pokarmowego. Mogą one powodować objawy takie jak: biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha i gorączka. W ciężkich przypadkach zatrucia pokarmowego może dojść do zapalenia otrzewnej, posocznicy lub innych powikłań.

    W związku z powyższym, Państwowa Inspekcja Sanitarna apeluje do konsumentów o zachowanie szczególnej ostrożności przy spożywaniu jaj konsumpcyjnych i stosowaniu się do zaleceń dotyczących obróbki termicznej i higieny.

    Google News Icon

    Obserwuj nasze artykuły na Google News

    Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Ostatnie WPISY

    Bezpieczeństwo Europy: Szefowa Komisji Europejskiej, Ursula von der Leyen, ostrzega przed rosnącymi zagrożeniami ze strony Rosji. W wywiadzie dla sojuszu medialnego LENA, von der Leyen stwierdziła, że ambicje Rosji sięgają dalej niż Ukraina i że Unia Europejska musi udowodnić swoją zdolność do obrony.

    Pogoda w Polsce: Duże Zróżnicowanie Temperatur

    Astronomiczna Jesień 2025: Czas na Niezapomniane Widowiska

    Jesień w Polsce może okazać się wyjątkowo ciepła, jeśli uwzględnić tendencje klimatyczne z ostatnich lat. Prof. Bogdan Chojnicki, klimatolog z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, uważa, że fale ciepła mogą się powtarzać w najbliższych tygodniach. W rozmowie z PAP naukowiec wskazał, że wrzesień tego roku jest wyraźnie cieplejszy niż w poprzednich latach, a temperatura jest znacznie powyżej normy.

    SOCIAL
    • Facebook
    • X (Twitter)
    WŁAŚCICIEL

    Pol-Media
    Warszawa
    ul. Grzybowska 9
    Polecana witryna: newsnadzis.pl

    RSS
    REDAKCJA

    REDAKTOR NACZELNY:
    Damian Pośpiech

    Przydane Linki
    • Aktualności
    • Autorzy
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin

    Wszystkie prawa zastrzeżone © 2025 Plotkosfera.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.